Easiest Way to Cook Delicious Soon / Chai Kuih / Kuih Kristal
Soon / Chai Kuih / Kuih Kristal.
You can have Soon / Chai Kuih / Kuih Kristal using 19 ingredients and 15 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Soon / Chai Kuih / Kuih Kristal
- Prepare of Inti.
- It's 1 of sdb Udang Kering (hancur lumat).
- It's 25 g of Bawang Kuning/Besar.
- It's 100 g of Ayam Cincang.
- You need 100 g of Sengkuang (hiris nipis/parut).
- Prepare 100 g of Cendawan Hitam (cincang halus).
- Prepare of Sos Inti.
- It's 2 of sdb Sos Tiram.
- It's 1 of sdb Kicap Cair.
- Prepare 1 of sdb Gula.
- You need 1/4 of sdt Garam.
- Prepare 1/4 of sdt Lada Putih AjiShio.
- Prepare of Kulit.
- Prepare 80 g of Tepung Ubi.
- You need 120 g of Wheat Starch / Tepung Terigu.
- Prepare 1/2 of sdt Garam.
- It's 1/2 of sdt Gula.
- It's 200 ml of Air Panas (mendidih).
- Prepare 2 of sdb Minyak.
Soon / Chai Kuih / Kuih Kristal step by step
- KULIT: Gaul Tepung Gandum/Beras, Tepung Ubi & Garam. Kalau rajin AYAK..
- Masukkan air panas mendidih dan gaul. Kalau berketul-ketul jangan risau. Sejuk sikit boleh gaul dengan jari.
- Masukkan Minyak dan uli guna tangan sampai semua minyak menyerap.
- Tutup dengan kain/tisu & rehatkan selama 10 minit.
- INTI: Sediakan bahan. Panaskan 1 sdb Minyak dan tumis Bawang & Udang Kering (lihat resipi).
- Masukkan ayam, sengkuang, cendawan & sos inti. Gaul sebati..
- Bila sayur lembut dan air kering, ketepikan dan biarkan completely sejuk..
- Bahagikan doh kepada 10-20g bebola.
- Leperkan dengan tapak tangan sepinis yang boleh.
- Letak inti di tengah dan kelim.
- Panaskan air dalam periuk atas api paling besar.
- Masukkan kuih dalam pengukus dan kukus selama 15 Minit.
- Kuih sudah masak bila kulit nampak transparent bak kristal .
- Sapu minyak atas permukaan kuih.
- Boleh nikmati begitu sahaja .
0 Response to "Easiest Way to Cook Delicious Soon / Chai Kuih / Kuih Kristal"
Post a Comment