histats.com

Recipe: Tasty Rendang Pedas Daging Kerbau

Rendang Pedas Daging Kerbau.

Rendang Pedas Daging Kerbau You can cook Rendang Pedas Daging Kerbau using 20 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Rendang Pedas Daging Kerbau

  1. It's 11/2 of kilo daging kerbau.
  2. Prepare 400 ml of santan Kara (2 kotak).
  3. It's 2 keping of asam gelugor.
  4. It's 6 sudu makan of kerisik.
  5. Prepare 1 keping of gula melaka (yg leper kecil).
  6. Prepare 1/2 cawan of minyak masak.
  7. Prepare 600 ml of air.
  8. It's 3-4 helai of daun kunyit dihiris halus.
  9. Prepare 1 sudu makan of garam.
  10. Prepare of Bahan A - Dikisar.
  11. Prepare 15 of tangkai cili kering (rendam dulu dengan air panas).
  12. Prepare 15 of tangkai cili api.
  13. Prepare 5 batang of serai.
  14. It's 3 of ketul kunyit hidup.
  15. You need 2 of biji bawang besar.
  16. It's 3/4 cawan of air.
  17. You need of Bahan B - Diracik Halus.
  18. You need 5 batang of serai.
  19. It's 3 of inci halia.
  20. It's 3 of inci lengkuas.

Rendang Pedas Daging Kerbau step by step

  1. Basuh bersih daging kerbau. Suami akak beli ni dah siap potong kiub. Basuh hingga air menjadi jernih, tiada kesan darah. Jika daging masih beku, rendam dulu 2-3 jam sebelum dibersihkan. Lepas basuh, toskan..
  2. Satukan semua Bahan A dan kisar. Hiris nipis/racik halus/cincang Bahan B. Kak Lat guna pisau pemotong seperti dalam gambar tu untuk hiris semua Bahan B, senang. Hati-hati, jangan tercincang jari pulak ye .
  3. Panaskan minyak dan tumis Bahan B hingga garing..
  4. Masukkan Bahan A dan masak hingga pecah minyak. Masukkan daging, gaul sekata. Selepas 5 minit, masukkan santan, kerisik dan asam gelugor, kacau sebati..
  5. Seterusnya, tambah 600 ml air. (Kak Lat isi air dalam kotak santan tu dan masukkan air juga dekat pengisar yang pastinya ada lagi baki bahan A tu tadi). Reneh hingga separuh kering. Buka api perlahan ye supaya daging kerbau tak masak mengejut, nanti liat pulak dia Boleh tutup periuk masa ni, supaya cepat empuk..
  6. Bila dah agak kering, masukkan gula melaka. Reneh lagi hingga kering dan pecah minyak. Sesekali dikacau ye. Jangan tak kacau pula, hangit nanti .
  7. Boleh masukkan hirisan daun kunyit dan perasakan dengan garam, kacau lagi. Bila dah berminyak, tu tandanya dah cukup masak. Tu tandanya juga, bolehlah dihidangkan..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Tasty Rendang Pedas Daging Kerbau"

Post a Comment