Recipe: Tasty Rendang Pedas Daging Kerbau
Rendang Pedas Daging Kerbau.
You can cook Rendang Pedas Daging Kerbau using 20 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Rendang Pedas Daging Kerbau
- It's 11/2 of kilo daging kerbau.
- Prepare 400 ml of santan Kara (2 kotak).
- It's 2 keping of asam gelugor.
- It's 6 sudu makan of kerisik.
- Prepare 1 keping of gula melaka (yg leper kecil).
- Prepare 1/2 cawan of minyak masak.
- Prepare 600 ml of air.
- It's 3-4 helai of daun kunyit dihiris halus.
- Prepare 1 sudu makan of garam.
- Prepare of Bahan A - Dikisar.
- Prepare 15 of tangkai cili kering (rendam dulu dengan air panas).
- Prepare 15 of tangkai cili api.
- Prepare 5 batang of serai.
- It's 3 of ketul kunyit hidup.
- You need 2 of biji bawang besar.
- It's 3/4 cawan of air.
- You need of Bahan B - Diracik Halus.
- You need 5 batang of serai.
- It's 3 of inci halia.
- It's 3 of inci lengkuas.
Rendang Pedas Daging Kerbau step by step
- Basuh bersih daging kerbau. Suami akak beli ni dah siap potong kiub. Basuh hingga air menjadi jernih, tiada kesan darah. Jika daging masih beku, rendam dulu 2-3 jam sebelum dibersihkan. Lepas basuh, toskan..
- Satukan semua Bahan A dan kisar. Hiris nipis/racik halus/cincang Bahan B. Kak Lat guna pisau pemotong seperti dalam gambar tu untuk hiris semua Bahan B, senang. Hati-hati, jangan tercincang jari pulak ye .
- Panaskan minyak dan tumis Bahan B hingga garing..
- Masukkan Bahan A dan masak hingga pecah minyak. Masukkan daging, gaul sekata. Selepas 5 minit, masukkan santan, kerisik dan asam gelugor, kacau sebati..
- Seterusnya, tambah 600 ml air. (Kak Lat isi air dalam kotak santan tu dan masukkan air juga dekat pengisar yang pastinya ada lagi baki bahan A tu tadi). Reneh hingga separuh kering. Buka api perlahan ye supaya daging kerbau tak masak mengejut, nanti liat pulak dia Boleh tutup periuk masa ni, supaya cepat empuk..
- Bila dah agak kering, masukkan gula melaka. Reneh lagi hingga kering dan pecah minyak. Sesekali dikacau ye. Jangan tak kacau pula, hangit nanti .
- Boleh masukkan hirisan daun kunyit dan perasakan dengan garam, kacau lagi. Bila dah berminyak, tu tandanya dah cukup masak. Tu tandanya juga, bolehlah dihidangkan..
0 Response to "Recipe: Tasty Rendang Pedas Daging Kerbau"
Post a Comment