Recipe: Yummy Apam Balik Rice Cooker
Apam Balik Rice Cooker.
You can cook Apam Balik Rice Cooker using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Apam Balik Rice Cooker
- You need 1 1/2 cawan of Tepung Gandum Unbleach.
- It's 1 of biji Telur Tanpa Antibiotik.
- It's 5 of sudu besar Sourdough Starter(1sk Bkg Soda+1sk Baking Powder).
- Prepare 3 of sudu besar Minyak Masak.
- It's 2 of sudu besar Gula Tebu Organik.
- Prepare 1/2 of sudu kecil Garam Pink Himalaya.
- You need of Air Tapis secukupnya.
- You need 1/2 of sudu kecil Baking Soda *(Akhir).
Apam Balik Rice Cooker step by step
- Adun semua bahan kecuali bahan bertanda * tetapi masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi pekat seperti susu pekat manis. Kemudian perap adunan selama 3jam atau lebih..
- Jika menggunakan sourdough, selepas perap 3jam tambah baking soda dan kacau sebati..
- Panaskan periuk nasi dan sapu dengan minyak masak atau butter sekeliling periuk nasi itu..
- Setelah periuk nasi cukup panas masukkan setengah dari adunan apam balik itu dan tolak sedikit adunan naik ke tepi periuk. Biar sekejap apam balik timbul buih bulat di permukaan atas dalam apam balik itu..
- Masukkan apapun inti yang disukai. Saya guna coklat urai sahaja. Boleh tabur kacang tanah tumbuk, jagung, gula atau apapun ikut citarasa masing-masing. Tutup periuk nasi ketika ini dan biarkan di bahagian tepi apam nampak sedikit keperangan. Jika periuk nasi butangnya asyik terangkat, tekan semula dengan jari dan biarkan sehingga apam masak sempurna sebelum dikeluarkan dari periuk nasi..
- Angkat dan hidangkan apam balik. Jika mahu apam yang tebal masukkan adunan lebih banyak tapi jika suka yang nipis boleh kurangkan adunan. Saya suka apam yang tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis..
0 Response to "Recipe: Yummy Apam Balik Rice Cooker"
Post a Comment