Recipe: Yummy Laksa Sarawak Istimewa
Laksa Sarawak Istimewa.
You can have Laksa Sarawak Istimewa using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Laksa Sarawak Istimewa
- You need 500 gram of Pes Laksa Sarawak cap burung helang.
- It's of Mee Hoon 2 bungkus (di celur).
- Prepare of Dada ayam 1 ketul (direbus dan dicarik2 isinya).
- Prepare of Telur goreng 3 biji (potong kecil).
- It's of Bawang Goreng.
- It's of Udang kuantiti ikut masing2 nak banyak. (udang galah lagi sedap).
- Prepare of Limau (dipotong).
- You need of Belacan dan air (ditumbuk campur cili ikut kepedasan memasing).
- Prepare of Santan kotak 2 kotak kecik.
Laksa Sarawak Istimewa step by step
- Mula, rebus isi ayam dan udang sehingga masak. Angkat isi udang dan ayam yang telah direbus.. Ayam dicarik.
- Kemudian air rebusan tersebut digunakan untuk membuat kuah laksa, masukkan pes laksa.
- Masukkan santan kara 2 kotak kecik.
- Masuk garam aji secukupnya..
- Tunggu hingga menggeledak, Kemudian tapis kuah laksa supaya x terasa hampas pes tadi..
- Dalam 1 mangkuk, masukkan bihun yang telah di celur masuk bahan hiasan dan tambahan seperti telur grg, isi ayam yang dh di carik, udang, bawang grg.
- Kemudian masukkan belacan sedikit, dan perah limau..
- Masukkan kuah laksa. Gaul2 kan, sedia untuk dimakan. .
0 Response to "Recipe: Yummy Laksa Sarawak Istimewa"
Post a Comment