Easiest Way to Make Tasty Kuih ketayap @ dadar
Kuih ketayap @ dadar.
You can have Kuih ketayap @ dadar using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih ketayap @ dadar
- It's of Kulit kuih.
- You need 2 cawan of tepung gandum.
- It's 2 cawan of air pandan (blend 5 helai daun pandan).
- Prepare 1 of biji telur.
- Prepare 1 of sudu tea garam.
- It's 1 of sudu minyak masak.
- Prepare 2 cawan of santan KARA.
- It's of Inti Kelapa.
- It's 1 of biji isi kelapa putih di parut.
- It's 3 cawan of gula merah/ gula nesan/ gula melaka pun boleh.
- Prepare 2 cawan of air.
- Prepare 1 sudu makan of gula pasir ikut tahap kemanisan yer.
- It's 1 of sudu mkn tepung gandum.
- Prepare 1 helai of daun pandan.
Kuih ketayap @ dadar instructions
- Penyediaan inti kelapa... didihkan 2 cawan air dan 3 cawan gula merah/ 2 keping gula nesan/ 1 ketul gula Melaka hingga sebati dan tapis....
- Masukkan kelapa parut dan tapisan air gula, daun pandan dan gula pasir kacau sehingga sebati dan bila agak-agak kering taburkan 1 sudu tepung gandum utk memekatkan dan cantik tercantum inti kelapa...
- Penyediaan kulit kuih, kisar air dan daun pandan serta tapis utk dapatkan 2 cawan air pandan.. campurkan kesemua bahan kulit ke dlm blander dan mix hingga sebati.. x payah tapis dh sbb tepung dh tergaul rata.. Sis x guna pewarna hijau klu nk guna silakan....
- Gunakan kuali non stick utk mendadar tepung td dan mula la mendadar dan tutup kuali.. x perlu di balikkan pastikan kesemua permukaan tepung dh berwarna hijau maka masaklah kulit tersebut.
- Kemudian angkat dh boleh mula meletak init dn gulung.
- Gulung ikut kreativiti masing-masing... dah siap resepi simple tp klu x buat selalu mau lupa kannn selamat mencuba sdp utk breakfast dan juga minum petang....
0 Response to "Easiest Way to Make Tasty Kuih ketayap @ dadar"
Post a Comment