How to Prepare Appetizing Kuih roti berempah (roti orang mati)
Kuih roti berempah (roti orang mati).
You can have Kuih roti berempah (roti orang mati) using 12 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih roti berempah (roti orang mati)
- Prepare of Rempah.
- Prepare of Ketumbar 3 sudu besar.
- Prepare of Jintan kasar 3 sudu besar.
- Prepare of Jintan halus 1 sudu besar.
- You need of Bahan lain.
- It's 500 g of Tepung pulut.
- You need of Bawang merah saiz sederhana 3biji.
- Prepare of Kerisik 1 sudu besar.
- You need of Garam Dan gula secukup rasa.
- It's of Santan halba.
- It's of Halba 2 sudu besar.
- Prepare 250 ml of santan agak pekat/ santan kotak + air sikit.
Kuih roti berempah (roti orang mati) step by step
- Sangai rempah Dan blend kering hingga jadi serbuk.
- Halba dibunjut Dalam Kain bersih, dimasak Dalam santan hingga Naik bau harum. Kena kacau sentiasa supaya tak Naik kepala santan.
- Atau boleh juga rebus halba Dalam santan sampai kembang, tapis... Dapatkan air santan sahaja. Sejukkan.
- Campur bahan bahan lain dengan rempah Gaul sebati.
- Tuang santan halba sedikit demi sedikit... hingga jadi doh. Tambah air hingga dapat jadi doh Yang sempurna, Yang boleh dicanai..
- Canai doh lebih kurang 0.5cm tebal. Dan terap acuan bulat. Doh agak melekat... Jadi kena tabur tepung sikit atau sapu minyak supaya tak melekat. Terap.
- Atau ambik doh.. bulatkan Dan leperkan.
- Goreng deep fry..
- Agak berminyak esp bila dah sejuk... Tos Dan serapkan minyak Dengan kitchen towel.
0 Response to "How to Prepare Appetizing Kuih roti berempah (roti orang mati)"
Post a Comment