histats.com

How to Prepare Appetizing Kuih roti berempah (roti orang mati)

Kuih roti berempah (roti orang mati).

Kuih roti berempah (roti orang mati) You can have Kuih roti berempah (roti orang mati) using 12 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kuih roti berempah (roti orang mati)

  1. Prepare of Rempah.
  2. Prepare of Ketumbar 3 sudu besar.
  3. Prepare of Jintan kasar 3 sudu besar.
  4. Prepare of Jintan halus 1 sudu besar.
  5. You need of Bahan lain.
  6. It's 500 g of Tepung pulut.
  7. You need of Bawang merah saiz sederhana 3biji.
  8. Prepare of Kerisik 1 sudu besar.
  9. You need of Garam Dan gula secukup rasa.
  10. It's of Santan halba.
  11. It's of Halba 2 sudu besar.
  12. Prepare 250 ml of santan agak pekat/ santan kotak + air sikit.

Kuih roti berempah (roti orang mati) step by step

  1. Sangai rempah Dan blend kering hingga jadi serbuk.
  2. Halba dibunjut Dalam Kain bersih, dimasak Dalam santan hingga Naik bau harum. Kena kacau sentiasa supaya tak Naik kepala santan.
  3. Atau boleh juga rebus halba Dalam santan sampai kembang, tapis... Dapatkan air santan sahaja. Sejukkan.
  4. Campur bahan bahan lain dengan rempah Gaul sebati.
  5. Tuang santan halba sedikit demi sedikit... hingga jadi doh. Tambah air hingga dapat jadi doh Yang sempurna, Yang boleh dicanai..
  6. Canai doh lebih kurang 0.5cm tebal. Dan terap acuan bulat. Doh agak melekat... Jadi kena tabur tepung sikit atau sapu minyak supaya tak melekat. Terap.
  7. Atau ambik doh.. bulatkan Dan leperkan.
  8. Goreng deep fry..
  9. Agak berminyak esp bila dah sejuk... Tos Dan serapkan minyak Dengan kitchen towel.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Prepare Appetizing Kuih roti berempah (roti orang mati)"

Post a Comment