histats.com

Easiest Way to Make Delicious Kuih Dadar Gulung Pandan

Kuih Dadar Gulung Pandan.

Kuih Dadar Gulung Pandan You can cook Kuih Dadar Gulung Pandan using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Dadar Gulung Pandan

  1. It's 1 1/2 cawan of tepung gandum.
  2. It's 2 cawan of susu segar fearnleaf full cream.
  3. Prepare 1/2 of sdt garam halus.
  4. It's 4 helai of daun pandan-blend dengan susu segar diatas.
  5. Prepare of (Boleh juga guna santan yea pada yang tak suka susu segar).
  6. You need 2 of titis pewarna hijau apple(jika perlu).
  7. Prepare 1 sudu makan of minyak jagung/minyak masak.
  8. Prepare of Bahan inti:.
  9. You need 1/2 of biji kelapa parut putih.
  10. You need 1/4 cawan of gula pasir(ikut klu nak lebih manis lebihkan gula).
  11. You need 1 sudu makan of pati sirap ros.
  12. You need 1 helai of daun pandan -simpul.
  13. It's 1/2 cawan of air.
  14. It's of Secubit garam.
  15. It's 1 of sudu besar tepung jagung/tepung gandum.

Kuih Dadar Gulung Pandan step by step

  1. Untuk inti: Campur semua bahan iaitu air, daun pandan gula,bila gula dah mencair masukkan kelapa parut. Masukkan sirap ros. Kacau sehingga sedikit kering. Kemudian masukkan tepung gandum kacau sebati. Matikan api sejukkan inti sebelum digunakan..
  2. . Kuih Dadar Gulung Pandan
  3. Untuk adunan Tepung: Bancuh adunan tepung dengan jus pandan dan susu segar sehingga sebati.Jika perlu titiskan sedikit pewarna hijau apple untuk lebih menyerlah warnanya Tapis kedalam bekas.. Kuih Dadar Gulung Pandan
    Kuih Dadar Gulung Pandan
  4. Adunan yang telah siap ditapis masukkan sedikit minyak jagung atau minyak masak.kacau sekata.. Kuih Dadar Gulung Pandan
  5. Panaskan pan non stick dengan api perlahan sahaja. Sendukkan adunan dan lenggang di dalam pan non stick.Setelah masak angkat dan isi inti kelapa tadi gulung kemas..
  6. Siap dihidangkan untuk berbuka puasa..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Make Delicious Kuih Dadar Gulung Pandan"

Post a Comment