Recipe: Delicious Kuih Nagasari versi Ciksilla
Kuih Nagasari versi Ciksilla . Nagasari adalah sejenis kue yang terbuat dari tepung beras, tepung sagu, santan, dan gula yang diisi pisang. Pisang yang biasa digunakan sebagai isi adalah pisang jenis pisang raja. Kue ini biasanya dibalut dengan daun pisang lalu dikukus.
Kali ini kami ingin kongsikan Resepi Kuih Nagasari yang sangat sedap. Assalamualaikum teman teman semua. hai semua hari ini aku mau buat kue yang enak gurih KUE NAGASARI tanpa daun versi loyang, bahan nya mudah di dapat. Kuih nagasari adalah sejenis kuih tradisional yang terkenal di pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. You can have Kuih Nagasari versi Ciksilla using 8 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih Nagasari versi Ciksilla
- You need 2 cawan of Tepung beras.
- It's 1 cawan of Santan kara.
- Prepare 4 cawan of Air.
- It's secubit of Garam.
- You need 6 sudu of Gula less suger is better .
- You need of Pisang awwak.....ikut suka nk guna pisang ape.
- Prepare 3 sudu of Tepung jagung .
- It's Daun of pisang secukupnya.
Ia turut boleh dijumpai di Indonesia. Orang Bugis menyebutnya sebagai kuih bandang-bandang. Kue Nagasari is rice flour and coconut milk batter with slices of banana are wrapped in banana leaves and then steamed, are favorites among many locals. Nagasari has that pudding like texture or what my daughter describes it as soft and "Jiggly".
Kuih Nagasari versi Ciksilla instructions
- Kupas pisang .... lepas tu belah 2.
- Tepung beras + santan +air+ gula+garam +tepung jagung tuang jd satu.....kacau sampai rata.... silla tuang semua tu dlm blender senang cepat campur, adunan pun halus jerrr tak berketul... cantik kejadian nya .
- Adunan tepung tuang dlm kuali..... masak sampai keras n masak.
- Da masak tutup api..... bungkus dalam daun pisang.... letak pisang awwak slic tdi..... lepas tu kukus 30minit.....tara da siap jemput makan semua .
Though it's not as jiggly as jello It is soft and. jom buat Kuih Lejen Nagasari Pisang yang sedap dan mudah (sukatan cawan). Kuih Nagasari Pisang Berlemak Santan Haruman Pandan. Kuih Nagasari, kuih dari negara jiran Indonesia,, kat sini lebih kurang kuih lepat atau tepung bungkus. Kuih Nagasari tradisional berwarna putih dengan hirisan pisang di dalamnya, resipinya ada banyak versi setengah resipi menggunakan pisang lecek yang di adun dengan tepung dan. Musim panas kering macam sekarang ni, tekak pun nak menjamah yang lembut-lembut, sejuk dan cair kat lidah je. kurang juga guna tenaga mengunyah.
0 Response to "Recipe: Delicious Kuih Nagasari versi Ciksilla "
Post a Comment