Recipe: Appetizing Kuah Laksa Ikan Sardin Tin guna PCRT
Kuah Laksa Ikan Sardin Tin guna PCRT.
You can have Kuah Laksa Ikan Sardin Tin guna PCRT using 19 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuah Laksa Ikan Sardin Tin guna PCRT
- You need of Bahan Kisar A:.
- It's 1 tin of besar sardin Ayam Brand.
- It's of Bahan Kisar B:.
- Prepare 5 of ekor ikan selar (boleh pakai ikan lain spt selayang/kembong.
- You need of Bahan Kisar C:.
- Prepare of Bawang besar (2-3 biji).
- You need of Bawang putih (3 ulas).
- Prepare of Cili kisar (2-3 tbsp).
- Prepare of Serai 1 batang dihiris nipis.
- Prepare Batang of bunga kantan 1 batang dihiris nipis.
- Prepare of Belacan (2 inci).
- Prepare of Bahan Lain:.
- It's of Bunga Kantan (2 batang dibelah 4).
- You need Daun of Kesom.
- Prepare of Asam keping (5 keping).
- It's of Gula / Garam / Cukup rasa.
- You need of Penang style:.
- It's of Nenas (blend).
- Prepare of Pes udang.
Kuah Laksa Ikan Sardin Tin guna PCRT instructions
- Bahan kisar A : Rebus ikan selar. Jika guna PCRT, rebus guna mode Tendon P40 sehingga tulang hancur dan blend semua sekali. Jika khuatir tulang tidak hancur, boleh asingkan dulu isi dan tulang. Blend juga tulang dan tapis, cuma ambil airnya shj..
- Bahan kisar B : blend 1 tin besar sardin Ayam Brand. Asingkan kuah sardin. Kuah sardin akan dimasukkan waktu masak kuah laksa nanti..
- Bahan kisar C : Blend semua bahan tersebut. Letak air hingga tenggelam semua bahan. Serai dan batang bunga kantan perlu dihiris nipis supaya dpt blend lumat..
- Tumis bahan kisar C sehingga cili masak. Jika masak guna PCRT, tekan mode Bake utk tumis..
- Masukkan bahan kisar A setelah cili sudah masak..
- Masukkan bahan kisar B..
- Masukkan bunga kantan, daun kesom, asam keping, kuah sardin, gula, garam, cukup rasa, nenas dan pes udang (jika ada). Nenas dan pes udang utk jadikan kuah laksa lebih manis..
- Tutup periuk dan tekan mode Soup P18. Its done! #goldenapron2020.
0 Response to "Recipe: Appetizing Kuah Laksa Ikan Sardin Tin guna PCRT"
Post a Comment