How to Cook Appetizing Kuih Kaswi Gula Merah
Kuih Kaswi Gula Merah.
You can cook Kuih Kaswi Gula Merah using 12 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Kaswi Gula Merah
- You need 2 1/2 cawan of tepung gandum.
- It's 1 1/2 cawan of tepung ubi.
- You need 4 cawan of air.
- You need 1 of sudu besar air kapur.
- Prepare of Bahagian 2.
- You need 4 cawan of air.
- It's 3/4 cawan of gula pasir.
- Prepare 2 cawan of gula merah.
- Prepare 2 helai of daun pandan.
- You need of Bahagian 3.
- Prepare 2 cawan of kelapa.
- Prepare of Garam secukupnya.
Kuih Kaswi Gula Merah instructions
- Satukan semua tepung gandum, tepung ubi & air. Bender hingga sebati. Jgn lama sgt, agak2 dah semua bersatu. Stop bender tu. Sis tak blender sbb buat kaswi jam 1 pagi. Risau jiran2 semua bangun. Sis kacau dlm besen je. Janji semua bersatu hati jangan lupa tapis ke dalam besen lain.
- Dlm periuk masukkan gula pasir, gula merah, daun pandan yg di simpul & air. Masak atas dapur hingga semuanya larut. Dah masak tunggu sejuk. Suam2 pun kira dah ok....
- Dah sejuk atau Suam2 tu boleh dituang ke dalam bekas tepung yg diblender tadi. Kacau sebati. Jangan lupa campurkan sesudu besar air kapur..
- Ambil loyang saiz 10x10 sapukan minyak & letak plastik saiz 16x16. Di atas plastik sapukan lagi minyak & ratakan..
- Bila dah sapu minyak boleh tuangkan adunan tadi ke dlm loyang..
- Panaskan pengukus sebentar, bila dah panas bolehlah letak adunan dan kukus selama 25-30 minit atau sehingga masak. Jgn lupa penutup kukus dibalut dgn kain supaya wap air tidak menitik ke atas kuih..
- Bila dah masak tunggu sejuk baru boleh dipotong. Saya guna pembaris kuih supaya kuih senang dipotong..
- Kelapa parut dikukus sekejap dlm 5 minit utk tidak mudah basi. Tambah secubit garam & boleh digaul dgn kuih yg dah siap dipotong. * satu loyang saiz 10x10 Sis jual RM35.00..
0 Response to "How to Cook Appetizing Kuih Kaswi Gula Merah"
Post a Comment