Recipe: Perfect Nasi Kerabu
Nasi Kerabu.
You can have Nasi Kerabu using 51 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Nasi Kerabu
- You need of Nasi:.
- Prepare 5 of pot beras.
- It's of Air secukupnya.
- Prepare 7 of kuntum bunga telang (boleh guna kunyit utk nasi kerabu kuning).
- Prepare Daun of limau purut.
- It's 1 batang of serai (diketuk).
- You need of Kuah sambal tumis:.
- You need 2 sudu makan of cili kisar.
- It's 3 ulas of bawang merah.
- You need 1 of biji bawang besar.
- Prepare 4 ulas of bawang putih.
- You need 1/2 of inci halia.
- Prepare 1 kotak of santan/200g santan pekat.
- You need 3 batang of serai (diketuk).
- You need 2 keping of asam keping.
- You need 2 of sudu besar budu.
- You need of Garam.
- You need of Gula.
- You need of Minyak untuk menumis.
- You need of Sambal kelapa:.
- Prepare 1 of biji kelapa parut (goreng tanpa minyak hingga keperangan).
- Prepare 7 of ekor ikan selayang/sardin (rebus, ambil isi & tumbuk).
- Prepare 5 ulas of bawang merah.
- Prepare 5 batang of serai.
- Prepare of Gula.
- Prepare of Garam.
- You need of Sambal cili:.
- You need 1/2 kg of cili**.
- It's of Garam**.
- You need of Gula**.
- You need of Belacan**.
- Prepare of Asam jawa**.
- It's of Perahan limau nipis/cuka**.
- Prepare of ~kisar semuanya.
- You need of Ulam-ulaman:.
- It's of Kubis.
- You need of Timun.
- Prepare of Kacang panjang.
- Prepare of Bunga kantan.
- It's of ~Hiris halus.
- You need of Ikan goreng tepung:.
- It's of Ikan kembung/selar/selayang.
- Prepare 1 of peket tepung beras.
- Prepare 2 of biji telur.
- You need Sedikit of kunyit serbuk.
- It's 3 sudu makan of air kapur.
- Prepare of Garam secukup rasa.
- Prepare of Air ais.
- Prepare of Bahan sampingan:.
- It's keping of Keropok.
- You need of Telur masin.
Nasi Kerabu step by step
- Untuk nasi: Basuh beras seperti biasa, air secukupnya kemudian masukkan bunga telang, serai yang diketuk dan daun limau purut. Masak nasi macam biasa guna rice cooker..
- Untuk sambal tumis: Kisar bawang-bawang dan halia. Tumis bahan kisar & cili kisar sehingga pecah minyak. Masukkan santan dan tambah air jika santan pekat. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masukkan serai, asam. Bila mendidih masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api. Kuah biar pekat dan masin sedikit..
- Sambal kelapa: Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah. Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa parut tang telah digoreng. Gaul rata rata. Sesuaikan rasa. Sambal ni kena manis sikit baru sedap..
- Ikan celup tepung: Satukan tepung beras, kunyit serbuk,garam, telur dan air kapur. Kemudian tuang air ais sedikit demi sedikit, agak-agak supaya bancuhan tidak terlalu pekat atau cair. Panaskan minyak agak banyak. Apabila minyak sudah panas, celup ikan dalam bancuhan tepung dan masukkan ke dalam kuali. Masak dengan api sederhana..
- .
0 Response to "Recipe: Perfect Nasi Kerabu"
Post a Comment