Recipe: Appetizing Asam laksa ikan sardin(tin)
Asam laksa ikan sardin(tin). Inilah resepi kuah laksa yang MaDiHaA gandingkan dengan Laksa Homemade tadi tu. Rasanya Kuah Laksa Ikan Sardin Tin ni tak lah sesedap ikan segar tapi masih boleh diterima. Kalau di Penang, orang cina (kami panggil laksa cina) memang menggunakan ikan sardin tin ni untuk dibuat laksa adakalanya dicampur sekali ikan fresh dan ikan sardin.
Asam Laksa Tin Sardin Ayam Brand/ SENANG & CEPAT. Asam Laksa cara masak cepat & senang. Buka tin sardine, buangkan tulang yang lembut, masukkan dalam kuah laksa dengan. You can have Asam laksa ikan sardin(tin) using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Asam laksa ikan sardin(tin)
- You need 1 of bungkus Laksa basah panjang.
- It's 2 tin of ikan sardin.
- It's of Seikat daun kesum.
- Prepare 1 batang of bunga kantan.
- It's of Secubit belacan.
- Prepare keping of Asam.
- You need 3 ulas of bawang merah.
- It's 3 ulas of bawang puting.
- You need of Cili kering(ikut kepedasan masing).
- It's of Gula.
- It's of Garam.
- Prepare of Telur.
- Prepare of Timun.
- It's of Salad.
- It's of Cili padi.
- You need of Limau kasturi.
Laksa ikan sardin tin mudah dan cepat. Ada laksa kedah, laksa lemak, laksa kelantan, laksa sarawak, laksa penang, asam laksa,laksa johor dan sebagainya. Ikan Sardin atau Makerel yang dihidangkan dalam sos tomato memang dah jadi kebiasaan pada kita. Kisar satu tin sardin, pes asam pedas, bawang dan belacan.
Asam laksa ikan sardin(tin) instructions
- Mula2 kita blend bawang putih, merah, cili kering yg da siap di rebus, belacan dan juga ikan sardin tin,kalau x suka kuah sardin tu boleh asingkan.. Tp kalau nk rasa lg power boleh masukkan semua sekali dalam blender, ltk sedikit air dlm blender utk mudah di blend. Di bawah ni gambar tin ikan sardin yg sy guna.. Nak guna apa2 jenama pon boleh.. Terpulang.
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Ikut la.. Kalau banyak kuantiti.. Pakai la besar skit ea.. Kalau sikit je.. Pkai la periuk kecik..masukkan daun kesum, bunga katan yang di hiris, asam keping.. Asam keping tu terpulang juga nk bubuh berapa keping.. Sy guna kan 2 keping saja. Masak sehingga mendidih.. Baru ltk garam, sedikit gula.. Opss lupa.. Kalau nak pedas or kurang pedas cili tu boleh di adjust.. Sy punya pedas.. Sbb mr boss suka mkn pedas tp jgn terlalu pedas...
- Extra isi ikan sardin ni kita ltk time da nak masak nanti.. Mmg kuah akan lg pekat.. Power..time ni boleh la kita celur laksa, rebus telur, potong timun, salad, limau n cili.. Utk hiasan.. Pandai2 curi masa ea...
- Ok done.. Da siap da.. Boleh la hidang ikt kreativiti masing2...
- Ni mangkuk saya.. Hehehe.. Jemput semua.
Tips nak lagi power, boleh juga kisar sekali dengan nenas. Rasa kuah ikan yang pedas-pedas masam, dimakan dengan mi beras laksa. Masukkan sambal sardin, daun kesum dan bunga kantan. Rasa kuah ni macam asam laksa setelah diperah limau kasturi. Bolehlah cuba dekat rumah lain kali walaupun tak ada tetamu.
0 Response to "Recipe: Appetizing Asam laksa ikan sardin(tin)"
Post a Comment