histats.com

Recipe: Tasty Kuih Ketayap /Kuih Gulung

Kuih Ketayap /Kuih Gulung.

Kuih Ketayap /Kuih Gulung You can have Kuih Ketayap /Kuih Gulung using 12 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kuih Ketayap /Kuih Gulung

  1. Prepare 2 cawan of tepung gandum.
  2. It's 2 cawan of air pandan.
  3. Prepare 1 of biji telur.
  4. Prepare 1 of sudu besar minyak.
  5. It's of Secubit garam.
  6. Prepare of Untuk intinya pula.
  7. Prepare 1 of biji kelapa parut.
  8. You need 3/4 cawan of gula merah /gula melaka/nisan.
  9. Prepare 1/2 cawan of air.
  10. Prepare 2-3 of sudu besar gula pasir.
  11. It's 1 of sudu besar tepung gandum.
  12. Prepare 1-2 helai of daun pandan.

Kuih Ketayap /Kuih Gulung instructions

  1. Campur semua bahan untuk adunan kulit ketayap..
  2. Siap kan inti kelapa terlebih dahulu sebelum kita membuat kuih ketayap..
  3. Cara membuat inti kelapa ialah Masak gula merah bersama 1/2 cwn air..bila dah larut tapiskan ke dalam kuali..masukkan gula pasir..daun pandan..masak hingga mendidih masukkan kelapa..agak pekat tabur tepung gandum..kacau sebati hingga berkilat..tutup api dan sejukkan...
  4. Kemudian sediakan adunan kulit dan inti yang telah kita buat tadi..
  5. Ambil 1kuali non stik /kuali biasa dan buka api yang paling slow.Kemudian masukkan 1 senduk bancuhan kulit didalam kuali.jadikan bulat..
  6. Biarkan sehingga permukaannya menjadi licin.Tidak perlu diterbalikkan..
  7. Kemudian angkat dan letak inti kelapa di dalamnya..
  8. Lipat kiri kanan kulit ketayap pada inti dan gulungkannya..
  9. Buat sehingga habis dan bolehlah dihidangkan.Selamat menjamu selera.Ikhlas dari saya yatie fy..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Tasty Kuih Ketayap /Kuih Gulung"

Post a Comment