Recipe: Tasty Kuih Ketayap /Kuih Gulung
Kuih Ketayap /Kuih Gulung.
You can have Kuih Ketayap /Kuih Gulung using 12 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih Ketayap /Kuih Gulung
- Prepare 2 cawan of tepung gandum.
- It's 2 cawan of air pandan.
- Prepare 1 of biji telur.
- Prepare 1 of sudu besar minyak.
- It's of Secubit garam.
- Prepare of Untuk intinya pula.
- Prepare 1 of biji kelapa parut.
- You need 3/4 cawan of gula merah /gula melaka/nisan.
- Prepare 1/2 cawan of air.
- Prepare 2-3 of sudu besar gula pasir.
- It's 1 of sudu besar tepung gandum.
- Prepare 1-2 helai of daun pandan.
Kuih Ketayap /Kuih Gulung instructions
- Campur semua bahan untuk adunan kulit ketayap..
- Siap kan inti kelapa terlebih dahulu sebelum kita membuat kuih ketayap..
- Cara membuat inti kelapa ialah Masak gula merah bersama 1/2 cwn air..bila dah larut tapiskan ke dalam kuali..masukkan gula pasir..daun pandan..masak hingga mendidih masukkan kelapa..agak pekat tabur tepung gandum..kacau sebati hingga berkilat..tutup api dan sejukkan...
- Kemudian sediakan adunan kulit dan inti yang telah kita buat tadi..
- Ambil 1kuali non stik /kuali biasa dan buka api yang paling slow.Kemudian masukkan 1 senduk bancuhan kulit didalam kuali.jadikan bulat..
- Biarkan sehingga permukaannya menjadi licin.Tidak perlu diterbalikkan..
- Kemudian angkat dan letak inti kelapa di dalamnya..
- Lipat kiri kanan kulit ketayap pada inti dan gulungkannya..
- Buat sehingga habis dan bolehlah dihidangkan.Selamat menjamu selera.Ikhlas dari saya yatie fy..
0 Response to "Recipe: Tasty Kuih Ketayap /Kuih Gulung"
Post a Comment