histats.com

Recipe: Yummy LAKSA SINGAPURA Asli

LAKSA SINGAPURA Asli.

LAKSA SINGAPURA Asli You can have LAKSA SINGAPURA Asli using 25 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of LAKSA SINGAPURA Asli

  1. Prepare of Pati Udang.
  2. It's 500 gm of Kepala Udang.
  3. It's 30 ml of Minyak.
  4. You need 3 liter of Air.
  5. Prepare of Bumbu dikisar.
  6. You need 300 gr of Bawang merah.
  7. Prepare 30 gm of Bawang putih.
  8. Prepare 80 gm of Lengkuas.
  9. It's 20 gm of Belacan/Belacan bakar.
  10. You need 3 batang of Serai (bahagian putihnya).
  11. You need 150 ml of Minyak untuk menumis.
  12. Prepare of Bahan-bahan lain.
  13. It's 70 gm of Udang kering/Ebi (direndam, kemudian dikisar).
  14. Prepare 1 kg of Santan pekat.
  15. You need 1 kg of Udang saiz besar.
  16. You need Secukup rasa of Jade Noodle Putih/Mee laksa/Mee Kuning.
  17. You need Secukup rasa of Tauge.
  18. It's Secukup rasa of Tauhu Pok.
  19. It's Secukup rasa of Bebola ikan.
  20. Prepare Secukup rasa of Telur rebus.
  21. You need Secukup rasa of Kek ikan.
  22. You need Secukup rasa of Hirisan Daun Ketumbar/Daun Kesum.
  23. You need Secukup rasa of potongan Limau Nipis.
  24. It's Secukup rasa of Pes Cili Goreng.
  25. It's Secukup rasa of Hirisan Cili Padi Merah (Hiasan).

LAKSA SINGAPURA Asli step by step

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Untuk pati udang: Masukkan kedalam kuali/periuk, kepala udang dan 30 ml minyak sayur, gorengkan kepala udang sehingga kering dan berwarna merah dengan menggunakan api kecil untuk lebih kurang 30 minit, sambil ditekan-tekan kepal udang sehingga penyet. Selepas kering, tuangkan 3 liter air, dan rebuskan kepala udang selama 1 jam sehingga mendidih, dengan menggunakan api sederhana, selepas itu keluarkan kepala udang dari hasil didihan..
  3. Rendamkan udang kering sehingga lembut, toskan kemudian dikisar sehingga halus, ketepikan.
  4. Kisarkan semua bahan bumbu, panaskan 150 ml minyak, tumiskan bumbu yang dikisar sehingga masak, kemudian masukkan udang kering yang telah dikisar, masak bumbu yang dikisar dengan udang kering sehingga naik minyak dan kering, sambil dikacau berterusan. Selepas itu, masukkan bumbu ke dalam pati udang, didihkan lagi selama 30 minit dengan menggunakan api kecil..
  5. Masukkan santan, garam, gula pasir, dan serbuk ayam, kacau rata, didihkan untuk seketika, betulkan rasa. Celupkan ke dalam kuah, udang, bebola ika, kek ika, tauhu pok.
  6. Penghidangan: Masukkan mee ke dalam mangkuk yang telah dicelur, masukkan tauge, udang, bebola ikan, kek ikan, tauhu pok, dan telur rebus, siramkan dengan kuah mendidih, taburkan dengan hirisan daun kesum/daun ketumbar. Taburkan hirisan cili padi merah sebagai hiasan, perahkan limau nipis di atasnya, hidangkan dengan pes cili goreng and hidangkan dengan segera... Nikmatilah.
  7. LAZAT sekali Selamat mencuba dan semoga berjaya .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Yummy LAKSA SINGAPURA Asli"

Post a Comment